Која храна е најдобра за време и по вирусот – што да јадете од овошје, зеленчук, какво месо, дали да јадете тестенини, слатки… „Правилната исхрана треба да ...
Иако долго време се зборуваше дека консумирањето грав е добро за здравјето, денес на овој зеленчук му се посветува уште поголемо внимание заради новите научни ...
Сушени сончарки, солени ореви,…што нема да ти текне кога си цел ден на свеж воздух, на планина. Така и Давид Неделковски кој почна со едно срамежливо интервју ...
Идејата за бугарскиот документарец „Чија е оваа песна?“, бугарската режисерка Адела Пеева ја добила за време на една вечера во Истанбул во друштво на неколку ...
„Најдобро е да се употреби до“ означува датум до кој храната е на својот врв по вкус и квалитет. „Употребете до“ значи конечниот препорачан датум до кој можете ...
Ние сме тоа што го јадеме? Се чини дека сите сме го слушнале тоа, но малкумина разбрале зошто. Кога сите би живееле според ова правило, индустријата што се ...
Повеќе од 20 години јадевме киви на еден од двата начини. Едниот е да го излупиме и да го исечеме на кришки, а другиот – да го преполовиме и да го јадеме со ...
Ако сте љубител на благо, ама сакате да се храните здраво, тогаш најдобрата варијанта ви е да го замените шеќерот во вашите слатки со урми. Најдобри се свежите ...
Мушмулите даваат многу здравствени придобивки и можат да се подготват на многу начини. Но прво накусо за составот на мушмулите. Во 100 грама мушмула има: 88 ...
Сенфот е намирница без која модерната кујна не може да се замисли, иако, првиот пишан запис во кој се споменува датира од пред 5.000 години. Интересно е да се ...
Брзото киселење на зеленчукот е одлично решение за чување свеж сезонски зеленчук од пазарот или од градината. Брзото маринирање, како што сугерира самото име, ...
Се проценува дека половина од човештвото е заразено со Helicobacter plyori, но симптомите на болеста, инфекција која ја напаѓа слузницата на желудникот, не се ...
Тартуфите се најценетите и најскапи печурки на светот и за нив и за нивните лековити својства луѓето знаат одамна и општо е познато дека овој скапоцен ...
Едвај можеме да ја замислиме есента без мирисот на печени костени на улица. Печени, варени, во колачи или само како костен-пире со шлаг или без него, ...
Секоја година на 20 октомври, готвачите и кулинарските експерти од целиот свет го слават својот ден, светскиот ден на готвачите. Една од најсложените и ...
Денес, по повод светскиот ден на јаболката (20.октомври), ќе потсетиме на нивните здравствени придобивки, но ќе ви откриеме и колку се прскани македонските ...
Дали некогаш сте пробале сурими? Станува збор за стапчиња од црвена и бела риба, кои може да се купат и во нашите продавници. Се верува дека сурими бил ...
Црното грозје е особено здраво и треба да се јаде што е можно почесто заради содржината на калиум, манган, витамини Ц, Б1 и Б6, но и заради изобилството од ...
Во моментов, куркумата е еден од најчесто користените зачини во светот. Луѓето најчесто го користат во кујната заради неговиот уникатен вкус, но со векови се ...
Кога подготвуваме компири, пред да ги изгмечиме или да започнеме да правиме салата од нив, секогаш ја истураме водата во која сме ги зготвиле. Отсега, не мора ...